Hazelnoten roosteren

Hazelnoten roosteren

Hazelnoten roosteren

uit-eigen-tuinbasisherfst

In de herfst zijn hazelnoten rijp en kun je ze plukken of rapen. Voordat je ze kunt gebruiken moet je ze eerst drogen, uit de dop halen, ontdoen van het vliesje en roosteren.
Door het roosteren van de hazelnoten krijgen ze veel meer smaak. En door het ontdoen van het vliesje wordt de wat bittere smaak verwijderd.

Bereidingstijd:

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten

Ingrediënten

Hazelnoten in de dop, ongeveer 4 weken geleden geraapt of geplukt en droog bewaard.

Bereiden

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Haal de hazelnoten uit de dop. Mijn ervaring is dat sommige noten leeg zijn of al aan het schimmelen zijn. Die laatste gooi je uiteraard weg.
  • Leg de hazelnoten op een bakplaat en rooster ze 10 tot 15 minuten in de oven.
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat ze ongeveer 10 minuten afkoelen.
  • Wrijf een handvol hazelnoten tussen je handen, alsof je je handen wast. De velletjes zullen loskomen en de witte noot blijft over.
  • Herhaal dit totdat alle hazelnoten door je handen zijn geweest. Niet alle velletjes zullen van alle noten afkomen.

Van de 300 gram aan hazelnoten in de dop blijft ongeveer 80 gram aan schone hazelnoten over.

Let bij het plukken en rapen op wat je wettelijk mag meenemen. Veel dieren zijn afhankelijk van de noten en jouw zelfgemaakte hazelnootkoekjes moeten geen schaarste voor de dieren betekenen.

Met deze hazelnoten kun je bijvoorbeeld heerlijke brosse hazelnootkoekjes maken.

Reacties

Nog geen reacties, wees de eerste!

Laat je reactie achter




KokenKoken

Toprecepten

Basisrecept pannenkoeken
Mediterrane krieltjes
Bladerdeeg met pesto en kaas
Mexicaanse burrito met kip
Courgettesoep
Luxe salade met garnalenspiesjes
Verse pastasaus uit de blender
Aziatische vega kipstukjes met sugar snaps
Worteltjes met romige dillesaus