Bak de ui 10 min in de olie in een ruime pan. Voeg prei, knoflook, tomaten, sinaasappelschil en venkel toe en bak alles nog 5 min.
Roer er 1 liter kokend water, wijn, saffraan, laurier, tijm en venkelzaad door en breng alles aan de kook. Laat de soep 10 min zachtjes koken. Voeg dan de vis toe en laat deze op zacht vuur tegen de kook aan gaar worden in 10-15 min. Schep de vis uit de pan en houd het warm. Verwijder sinaasappelschil, laurier en tijm en pureer de bouillon met de groenten. Breng hem opnieuw aan de kook en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de vis over de borden en schenk de hete bouillon erop.
Serveer met sneetjes geroosterd stokbrood en rouille.
Rouille
Pureer ½ -1 rode peper en 4 teentjes knoflook. Roer er 2 eidooiers en een snufje zout door en schenk er daarna in een dun straaltje onder stevig roeren 1-1½ dl olijfolie bij tot de saus gaat binden.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |