De sereh 10 minuten in het water opkoken en daarna 1/2 uur laten intrekken
(om tijd te besparen, kan dit één dag tevoren worden gedaan,
waardoor de sereh nog beter intrekt); na het intrekken de sereh uit het
water halen. De Su Su/Dawet (siroop), de melk en de cocosmelk aan het
sereh-water toevoegen en het geheel goed mengen. In de echte Javaanse
dawet horen maïzenasliertjes. Kook 300ml water met 3 eetlepels
maïzena tot een dikke pap; doe die in een vergiet met daaronder een
pan met koud water ( het koude water zorgt ervoor dat de
maïzenasliertjes stevig worden en niet aan elkaar plakken). Druk de
maïzenapap door het vergiet heen, giet het water af en doe de
maïzenasliertjes door de dawet.
Serveertip: De dawet serveren in een longdrink glas met een sorbetlepel;
roer de dawet telkens vôôr de consumptie, zodat de
maïzenasliertjes goed verdeeld worden.
Variatietip: In plaats van maïzenasliertjes kan ook jonge kokosvlees
uit blik worden gebruikt; 1 blik kokosvlees van circa 450 gram is goed
voor 1-11/2 liter dawet. Snijd de kokosvlees in kleine stukjes en voeg aan
de dawet toe.
Voeg eens condensmelk naar smaak toe.
Bron/inzender: Astrid
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |