Een pak spliterwten wassen en een paar uur laten weken in 1 liter water. (kijk op de verpakking of dit nodig is). Bouillon trekken van 1 hamschijf, 4 krabbetjes en 250 gr zuurkoolspek met 4 peperkorrels en 1/2 laurierblad en 11/2 liter water. Dit drie uur laten trekken. Na 1 uur de geweekte erwten met het weekwater toevoegen. Na nog 1uur een in blokjes gesneden kleine knolselderij, 3 aardappelen in blokjes, 2 winterwortels in plakjes en 2 preien in ringen toevoegen. Rundercocktailworstjes uit blik de laatste 15 minuten toevoegen en meeverwarmen. Het vlees van de hamschijf en de krabbetjes halen, met het spek in blokjes snijden en bij de soep roeren. Op smaak brengen met zout; 2 tot 3 eetlepels bladselderij groen fijnknippen en erdoor roeren.
Tip: u kunt in plaats van runderworstjes ook een unox rookworst erin doen.
Tip: voor meer soep moet u 2 pakjes spliterwten gebruiken en 2 liter water.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |