Bak de sjalot 5 min op zacht vuur in de olie in een wijde lage pan. Voeg de rijst toe en bak deze al omscheppend 2 min mee tot alle korrels glanzen. Voeg de wijn toe en laat het vocht onder roeren verdampen.
Schenk er wat hete bouillon bij en blijf roeren tot de rijst het vocht heeft opgenomen.
Voeg daarna weer een scheutje bouillon toe, blijf roeren tot het vocht is verdampt en voeg dan weer nieuwe bouillon toe.
Herhaal deze handelingen tot de bouillon is opgebruikt en de risotto gaar is (de korrel heeft dan nog een beetje beet). Dit duurt 20-25 min.
Halveer de witlofblaadjes in de lengte.
Roer het witlof samen met de boter na 15 min door de risotto en verwarm alles nog 4-5 min. Breng op smaak met zout, peper, walnoten, kaas en peterselie.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |