Aantal personen: 4
Bereidingstijd:
Ingrediënten
1 kg frambozen
100 g poedersuiker
1 cl citroesap
40 g boter
20 g witte basterdsuiker
60 g bloem
½ losgeroerde ei
citroenschil
zout
125 chocolade couverture (wit)
2,5 dl banketbakkersroom
400 g frambozen
frambozencoulis
1 zakje taartgelei (baukje)
3 vel gelatine
frambozencoulis
2,5 dl Room
3 el poedersuiker
citroensap
2 el Eau de vie van frambozen ( van Wees)
50 g suiker
frambozen
mintblaadjes
Bereiden
- Voor de frambozencoulis 1 kilo frambozen samen met 100 gram poedersuiker en een scheutje citroensap in de keukenmachine pureren en door een fijne zeef wrijven.
- Voor het deeg de koude boter met bloem en suiker in de keukenmachine snel mengen en zoveel losgeroerd ei toevoegen dat een stevig deeg ontstaat.
- Het deeg, gewikkeld in plasticfolie een half uur in de koelkast wegleggen.
- Het deeg daarna uitrollen en een beboterde vorm met een doorsnede van 20 cm hiermee bekleden.
- Op het deeg een velletje bakpapier leggen en hier een steunvulling (bijvoorbeeld oude peulvruchten) op strooien.
- Het deeg in een op 150 graden voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten gaar en zandkleurig laten worden.
- De steunvulling verwijderen en de taart af laten koelen.
- De couverture au bain marie smelten en de taartbodem hiermee bestrijken.
- De koude banketbakkersroom over de bodem verdelen en 400 gram frambozen hier strak tegen elkaar op leggen.
- Taartgelei maken volgens de aanwijzing op de verpakking en hier 2 eetlepels coulis door roeren.
- De taartgelei over de frambozen uitstrijken.
- Voor de mousse de blaadjes gelatine in ruim koud water weken.
- Een kwart liter coulis verwarmen en de uitgeknepen gelatine hierin al roerend oplossen.
- De coulis af laten koelen en lobbig laten worden.
- De slagroom met de poedersuiker halfstijf slaan en door de coulis spatelen.
- De mousse eventueel verder op smaak brengen met eau de vie van frambozen en/of enkele druppels citroensap.
- De mousse in de koelkast op laten stijven.
- Voor de sorbet een halve dl water aan de kook brengen en 50 gram suiker hierin oplossen.
- De siroop af laten koelen, mengen met een halve liter frambozencoulis en dit mengsel in de ijsmachine tot sorbet draaien.
- De taart in 10 puntjes snijden en ieder puntje op een dessertbord leggen.
- De mousse met behulp van 2 lepels op de borden leggen en de sorbet met behulp van een ijsbolletjestang eveneens portioneren.
- De borden met de rest van de frambozencoulis, verse frambozen en takjes munt garneren.
Bron/inzender: