Toprecept.nl

Home Receptenzoeker

Gebraden lamsbout met aubergines en uien

Aantal personen: 6
Bereidingstijd: 2 uur

Ingrediënten

1 lamsbout zonder been van ruim 1 kg
zeezout en zwarte peper, vers gemalen
2 paarse aubergines
2 rode uien
¾ eetl. gedroogde oregano
klein bosje verse rozemarijn, alleen de blaadjes
2 tenen knoflook, fijngehakt
bosje peterselie, blaadjes en stelen apart gehakt
olijfolie
1 blik pruimtomaten van 200 gr
zeezout en zwarte peper, vers gemalen
rode wijn azijn
½ gedroogde Spaanse peper, verkruimeld
2 ansjovisfilets in olie
extra vierge olijfolie van goede kwaliteit

Bereiden

Verwarm de oven voor op 220 Gr.C.
Wrijf de lamsbout aan alle kanten in met olijfolie, zout en peper en leg hem in een braadslee.
Braad hem een ½ uur in de voorverwarmde oven.
Halveer ondertussen de aubergine en snijd ze vervolgens in stukken van 5 cm dik.
Maak de uien schoon en snijd deze in stukken.
Hussel de aubergine en ui door een beetje olijfolie, wat zout en peper en de gedroogde oregano.

Giet wanneer het lamsvlees de oven uitkomt het meeste vet weg en bestrooi het vlees met de fijngehakte rozemarijn.
Leg de aubergine en ui rond het lamsvlees in de braadslee en zet die nog ongeveer 1 uur in de oven terug.

Maak intussen je tomatensaus.
Bak de knoflook en de gehakte peterseliestelen een minuut in een pan met een scheutje olijfolie. Doe er dan de tomaten, mespunt zout en peper, flinke scheut wijnazijn, de gedroogde Spaanse peperen de ansjovisfilets bij.
Houd de saus een half uur tegen de kook aan.

Controleer het vlees en de aubergine na 20 minuten.
Draai de lamsbout om en schep de groenten om. Zorg dat het niet te droog wordt, voeg indien nodig een scheut water toe.

Haal wanneer het vlees gaar* is de braadslee uit de oven, leg het vlees op een schaal en dek het losjes af met aluminiumfolie. Laat het 10-15 minuten rusten.
Schep overtollig vet weg en giet de tomatensaus over de gebraden aubergines.
Zet de braadslee op een zacht vuurtje en schraap met een houten lepel al het lekkers dat op de bodem vastzit los. Zorg ervoor dat je de groenten niet te zeer kapot stoot, het moet een saus met stukken en brokken worden, geen pulp.
Roer er de peterselie door en houd de saus nog een paar minuten tegen de kook aan.

Proef nu de saus, hij moet iets zout en ook een beetje zuur zijn, dus misschien moet er nog een scheutje azijn bij. Neem er even de tijd voor, dan wordt de smaak perfect.

Schep de saus in een voorverwarmde schaal, bestooi de saus nog met wat peterselie en sprenkel er nog wat extra vierge olijfolie over. Leg het vlees erin en serveer dit gerecht met lekker warm brood en een salade.

* Ben je in het bezit van een vlees thermometer: de kern temperatuur van lamsvlees is 77 Gr.C.lamsvlees is dan 77 Gr

Bron/inzender: marionsrecepten.nl

Reacties

Nog geen reacties, wees de eerste!

Laat je reactie achter




Dit vind je misschien ook lekkere recepten

Lamsburgertjes
Gehaktcurry met groenten
Hachee van mijn moeder
Lamsvlees in romige saus
Lamsstoofschotel met pruimen

Toprecept

Luxe salade met gerookte zalm en garnalenspiesjes