Baklava is een traditioneel Grieks gebak. Kleverig en zoet en vol met noten, is het een heerlijk dessert of en gebakje bij de koffie.
Doe voor de stroop de suiker water en citroensap in een pan en verwarm al roerend op laag vuur tot de suiker is opgelost en de dikte van stroop heeft gekregen.
Voeg oranjebloesemwater toe en laat dit 2 minuten meekoken.
Laat de stroop volledig afkoelen.
Maal een derde van de noten in de keukenmachine fijn en hal de rest grof.
Doe de gehakte noten in een kom met de rietsuiker, kaneel en nootmuskaat en roer door elkaar.
Vet een vorm in de even groot of iets kleiner is dan de vellen filodeeg.
Verwarm de oven voor op 180 Gr.C.
Bestrijk een vel deeg met boter en leg op de bodem van de bakvorm.
Herhaal dit met nog drie vellen.
Verdeel een derde van het noten mengsel over het deeg.
Dek af met twee lagen beboterd filodeeg en schep hier weer een derde van de noten op.
Herhaal dit nog een keer.
Eindig met vier vellen beboterd filodeeg.
Snij de bovenste deeg in ruiten en bak de baklava in 30-40 minuten krokant en bruin.
Haal uit de oven en schenk de stroop erover en laat afkoelen.
Snij als het gebak is afgekoeld de randen bij en snijd het in ruiten.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |