Spoel de kreeft onder stromend water af en verwijder alle
ongerechtigheden.
Breng de helft van de bouillon aan de kook, leg de kreeft
erin, kook de kreeft niet langer dan 10 minuten en laat hem
afkoelen.
Zeef het kookvocht.
Halveer de kreeft (van kop tot staart) en neem het vlees uit
de schalen en de scharen (kraak de scharen met een tang of met
de achterkant van een mes).
Snijd het vlees in kleine stukjes.
Houd het corail (kuit) apart.
Maak de schalen daarna schoon en hak ze samen met de scharen
in kleine stukjes.
Verhit de olie en fruit de ui tot ze glazig ziet.
Voeg de stukjes kreeftenkarkas toe en laat alles al
omscheppend flink bakken.
Giet er 2 eetlepels cognac over en steek de alcoholdamp aan
(zet de afzuigkap bij het flamberen altijd uit!).
Laat de vlammetjes vanzelf doven.
Doe er de tuinkruiden en de tomaten bij en schep alles al
bakkend enige malen om.
Strooi de bloem er door een zeefje over en schep alles opnieuw
om.
Voeg daarna het gezeefde kooknat, de bouillon en de wijn toe
en breng alles al roerend langzaam aan de kook.
Temper het vuur en laat de soep 20 minuten zachtjes koken.
Roer de soep daarna enkele minuten zeer krachtig door.
Zeef de soep en voeg naar smaak zout, peper en de rest van de
cognac toe.
Voeg de stukjes kreeft aan de soep toe en roer er eventueel de
room door.
Desgewenst kunt u bij de soep apart wat cognac serveren en wat
peterselie over de soep strooien.
Recept van Gerard Massalt, Auberge L'Escargot Restaurant
Marcel de Man (01-04-2011 14:41):
Dit is een geweldig recept. Vaak met Gerard gemaakt.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |