U kunt hiervoor zowel bloemige als vastkokende aardappelen voor gebruiken.
Maar vasthoudende aardappelen houden minder vocht vast , waardoor de puree meer smaak krijgt.
1-1/4 kg aardappelen (het liefst in schil) gaar in circa 25 min in water met zout.
Laat ze goed uitlekken en druk ze (eventueel gepeld) door een pureeknijper of maak ze fijn met een pureestamper. Als u de aardappelen voor het koken heeft geschild, moet u de puree op zacht vuur wel al roerend even laten uitdampen. Roer dan 50-70 gr boter in klontjes (of 4-5 el olijfolie) door de puree en zoveel hete, volle melk (1½-2 dl) tot er een zachte, romige puree ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |